Zasady pieczenia sernika i przechowywania pierników

Zasady pieczenia sernika i przechowywania pierników

Sernik nie wydaje się ciężkim ciastem do pieczenia. Jednak czasem nawet najlepsze przepisy na serniki nie pomogą nam upiec pyszne domowe ciasta. Przepisy na pierniki za to, mogą mieć informacje o leżakowaniu lub ciasta lub leżakowaniu samych pierników. Jest to bowiem ciasto nieco inne, które potrzebuje poleżeć, by zmięknąć. Przy czym leżeć może tak nawet dwa tygodnie. Jak więc przechowywać takie pierniczki?

Zasady, dzięki którym każdy sernik wyjdzie idealnie

  1. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego składniki należy wyciągnąć dwie lub godzinę przed pieczeniem ciasta.
    2. Ważna jest jakość i rodzaj składników. Twaróg powinien być półtłusty lub tłusty mielony co najmniej dwukrotnie – najlepiej trzykrotnie. Jeśli zaś nie mamy czasu lub narzędzi by zmielić ser, możemy wybrać gotowy, zmielony już twaróg. Jednak trzeba pamiętać, by twaróg taki sprawdzić pod kątem składu. Im krótszy skład i mniej konserwantów, tym lepszy twaróg. Ważna jest jednak konsystencja – im bardziej przypomina jogurt, tym mniej nada się na sernik.
    3. Podczas miksowania pamiętaj nie napowietrzyć masy za bardzo. Duża ilość powietrza w serniku może spowodować najpierw jego wyrośnięcie, a następnie opadnięcie. Miksować należy do połączenia składników, nie dłużej.
    4. Piecz w kąpieli wodnej. Rób to albo poprzez umieszczenie formy z sernikiem w większej formie z wrzącą wodą do połowy formy, albo poprzez umieszczenie takiej formy na półce pod blachą z naszym sernikiem. Dzięki temu sernik będzie elastyczny i mniej popęka na wierzchu.
    5. Sernik pieczemy z ustawieniem “góra-dół”, nie poprzez termoobieg. Termoobieg działa bowiem jak napowietrzenie – powoduje rośnięcie górki na środku ciasta, która następnie opadnie, powodując pęknięcia. Dodatkowo sernik zawsze powinien być na środkowej półce, aby równo się upiekł ze wszystkich stron.
    6. Serniki należy studzić dwustopniowo. Najpierw przy uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc, a następnie 3-4 godziny w lodówce.

Kiedy już znasz podstawowe zasady pieczenia serników czas je wypróbować! Polecamy przepisy na serniki w portalu Delektujemy.pl.

Jak przechowywać pierniki?

Pierniki to wyjątkowe ciastka bożonarodzeniowe. Pyszne, aromatyczne i pięknie udekorowane są wspaniałą ozdobą choinkową, pyszną słodkością i niesamowitą zabawą rodzinną podczas dekoracji kolejnych pierniczków.
Jednak większość tych pyszności trzeba wcześniej upiec, aby mogły leżakować. Jak jednak przechowywać pierniki, zwłaszcza, że niektóre przechowuje się nawet dwa tygodnie?

Pierniki mogą zachować świeżość na bardzo długo o ile odpowiednio je zabezpieczymy. Najlepszym sposobem jest zamknięcie ciasteczek w słoiku lub puszce, a cały piernik w odpowiednio dużym plastikowym pojemniku na żywność z uszczelką. Przed świętami warto dodać do pojemnika kawałek jabłka, aby wypieki zmiękły. Oczywiście trzeba przy tym pamiętać, żeby codziennie wymieniać kawałki jabłka, tak by nie spleśniały i zepsuły nam wypieków.

Dodaj komentarz